Rozsady i sadzonki warzyw

Rozsady i sadzonki warzyw

Ekologiczne warzywa z własnego ogródka, wolne od oprysków chemicznych i sztucznych nawozów to marzenie wielu osób. Uprawa warzyw nie jest skomplikowana i większość z nich możemy wysiewać bezpośrednio do gruntu już po ustaniu przymrozków. A co jeśli chcemy mieć pierwsze plony wcześniej lub okres wegetacji rośliny jest długi, a polskie lato krótkie? Wtedy należy sięgnąć po rozsady warzyw i po 15stym maja wysadzić do gruntu już ładnie podpędzone sadzonki, które wydadzą pierwsze plony o 3 miesiące wcześniej niż rośliny wysiana do gruntu dopiero po trzech ogrodnikach i zimnej Zośce. Własnoręczne przygotowanie rozsad musimy zaplanować trochę wcześniej, do wysiewu nasion na sadzonki możemy przystąpić już w marcu, a nawet w lutym! Lutowy termin wysiewu nasion wiąże się z ryzykiem, że przy braku wystarczającej ilości światła słonecznego i wysokiej temperaturze w domu sadzonki będą się mocno wyciągać. Nasiona na rozsady warzyw wysiewajmy w lutym jedynie pod warunkiem, że będziemy mieli możliwość doświetlania sadzonek i zapewnienia im optymalnej temperatury ok. 15 stopni Celsjusza. Część warzyw należy wysiewać bezpośrednio do gruntu, a przygotowanie ich rozsad mija się z celem.

Jeśli chcemy samodzielnie przygotować sadzonki warzyw to powinniśmy zaplanować przestrzeń (miejsce na parapetach szybko się kończy). Wybór odmian i nasion warzyw jest olbrzymi i przewyższa wielokrotnie dostępne w sprzedaży odmiany gotowych sadzonek.